Detail novinky

Celostátní konference ENERSOL 2016

Náš žák Otakar Bárta se probojoval do celostátní soutěže ENERSOL 2016, která proběhla ve dnech 17. a 18. března 2016. Jejím motem bylo „Mít v hlavách nápady“.

Účastníky tentokrát hostila Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Nymburk. Přehlídka nesla podtitul „Jak žáci a studenti hodnotí využívání obnovitelných zdrojů energie ve svém okolí.“

Osobní záštitu nad touto akcí převzal ministr životního prostředí Mgr. Richard Brabec. Garanty byli i Miloš Petera, hejtman Středočeského kraje, Tomáše Mach, starosta města Nymburk a PhDr. Pavel Fojtík, místostarosta města Nymburk. Průvodcem celé akce i královského města se stal Mgr. Jiří Ševčík, zástupce ředitele hostitelské školy. V průběhu obou dnů účastníky pozdravili a zdůraznili potřebnost nových nápadů ze strany mladých i Ing. Tomáš Kažmierski, dlouholetý spolupracovník projektu ENERSOL z MŽP, a Ing. Jan Kříž, náměstek ministra životního prostředí. Oba přislíbili podporu celému projektu i v dalších letech.

Do poroty zasedl výše jmenovaný Ing. Jan Kříž, Ing. Zorka Husová z NUV Praha a Ing. Simona Jandurová ze Středočeského fondu pro životní prostředí a zemědělství.

Žáci představili své projekty ve třech kategoriích, a to Enersol a praxe, Enersol a inovace, Enersol a popularizace. Za Královéhradecký kraj soutěžili tito žáci: Pavel Imlauf z ISŠ Nová Paka s prací Kaplanova přímoproudá turbína – učební pomůcka, Otakar Bárta ze SOŠ a SOU Vocelova, Hradec Králové s prací Filtr pevných částí, Tereza Borysová s prací Recyklace v oděvním průmyslu a Petr Hajný s prací Rekuperace. Oba posledně jmenovaní studují SPŠ, SOŠ a SOU, Hradec Králové. Adéla Jírková a Filip Slavík vyplňovali odborný test a Petr Tichý se ujal role fotoreportéra.

Družstvo Královéhradeckého kraje se umístilo ve velmi silné konkurenci na pěkném 8. místě. Žáci byli nadmíru spokojeni s organizací akce i s prezentacemi, které slyšeli od svých vrstevníků. Je to pro ně výzva do dalšího ročníku.

Poděkování patří Otakaru Bártovi za vzornou reprezentaci naší školy a RNDr. Zdeňku Bláhovi za kvalitní přípravu na celou soutěž.

enersol1 Enersol2 enersol3


Vytvořeno: 8.4.2016